Portret- en modelboetseren

Portretten maak ik in brons, steen, als tekening of geschilderd en in terra cotta. Soms alleen een kop, vaak schouders erbij, of ten voeten uit. Een beeldend verslag van de ontmoeting met de ander.
Hoe ziet die eruit, hoe draagt zij haar hoofd, hoe zakt hij in zijn eigen zit, welke karakteristieken, expressie, gektes en gewoontes ontwaar ik, en welke eigenschappen ga ik misschien vergroten. Gelijkenis heeft mooie geheimen. Zit soms in een klein hoekje. Het mondhoekje bv. Dat moet je wel leren herkennen.

Portretten maak ik ook in opdracht. Zo’n uniek beeld of tekening is voor de eigenaar een geliefd object om altijd in de buurt te hebben.

Na een eerste ontmoeting met de opdrachtgever en eventueel met het model kunnen er afspraken gemaakt worden over werkwijze, materiaal, tijdsbestek en financiën.

Daarnaast geef ik regelmatig  lessen  portretboetseren.
In een intensieve  vierdaagse workshop leert u de grondbeginselen van het kopkleien naar model in klei. De opbouw is grondig en systematisch en heeft alles te maken met het leren waarnemen en ordenen van de driedimensionale werkelijkheid. Een fascinerende start voor leergierige beginners, een uitdagende oefening voor gevorderde  beeldhouwers, en een eye-opener voor tekenaars  (en schilders)  die meer diepte zoeken in hun werk.

Ook voor tekenaars die een cursus “Tekenen met de rechterhersenhelft”  (methode Betty Edwards) hebben gevolgd zal het een welkome aanvulling en een logisch vervolg zijn.