Zomercursussen Frankrijk

ZOMERPROGRAMMA FRANKRIJK 2017

De zomer van 2017 staat bol van wilde activiteiten in Frankrijk. Voor ieder wat wils. Klik hieronder door voor het hele programma en beschikbaarheid.

TEKENEN MET DE RECHTER HERSENHELFT 
20-27 juni 2017 in MIDDEN-FRANKRIJK

De Amerikaanse Betty Edwards ontwikkelde eind zeventiger jaren een unieke tekenmethode die gebaseerd is op hersenonderzoek én haar jarenlange eigen ervaring als tekenjuf. De rechterhersenhelft is de zetel van de intuïtie, ruimtelijk inzicht, verbeelding en creativiteit. In de meestal dominerende linkerhersenhelft bevinden zich o.a. (zelf) kritiek, tijdsbesef, taal, logica en analytische vermogens die vaak een remmende werking hebben op de ontwikkeling van de creativiteit. Inmiddels is deze methode met succes toegepast in diverse kunstacademies (o.a. in Londen en Tokio), en andere creatieve vormen van onderwijs.

Met dit tekensysteem leer je over te schakelen naar de zienswijze van je creatieve rechter hersenhelft.

ZOMERCURSUS PORTRETBOETSEREN NOORD-FRANKRIJK
28 JULI TOT 3 AUGUSTUS 2017

Van 28 juli – 3 augustus 2017 vanaf 520,00 euro, inclusief verblijf, in Atelier Plomion in Noord-Frankrijk. Deze cursus portret boetseren is een fascinerende start voor leergierige beginners, een uitdagende oefening voor gevorderde beeldhouwers, en afgestemd op tekenaars (en schilders) van elk niveau die zoeken naar meer ruimte in hun werk.

In vijf intensieve dagen leer je de grondbeginselen van het boetseren van een driedimensionaal portret naar model. Het gaat hierbij vooral om de techniek van het ruimtelijk waarnemen.De eerste oefeningen zijn gericht op het maken van vergrotingen van een aantal lastige onderdelen van het aangezichtsgedeelte zoals het oog en de mond Ook wordt de stand van de kop op hals en schouders uitgebreid behandeld, omdat die heel kenmerkend voor de gelijkenis is. Verder spelen verhoudingen en richtingen, en hoe die te zien en te meten een grote rol. Onderdeel van het programma is een informatieve lezing met foto’s van gebeeldhouwde portretten. Met dit tekensysteem leer je over te schakelen naar de zienswijze van je creatieve rechter hersenhelft.

ZOMERCURSUS STEENHAKKEN IN ZUID-FRANKRIJK 
VAN 27 AUGUSTUS TOT 2 SEPTEMBER 2017 

Van zo 27 augustus tot za 2 september 2017 geef ik weer een workshop steenhakken bij Ateliers Les Landes tussen de wijngaarden van de Gaillac in de regio Midi Pyrenees. Bereikbaar per vliegtuig naar Toulouse-Blagnac (en uurtje), trein naar Gaillac (en 20 minuten) en per auto naar Cahuzac sur Vère. Gastvrouw en gastheer zijn Pauline Janmaat en Maarten Verheijen.

De prachtige wijnboerderij ligt tussen druiven en zonnebloemen. Om de boerderij/camping staan hoge bomen die hun schaduw werpen op de zwetende stoffige hakkers. Er is een royaal zwembad waarin het prettig spartelen is na een intensieve werkdag. U maakt uw entree op zondag 27 augustus en op maandag 28 begint het vijfdaagse steenhakprogramma. Meegenomen steenonwilligen hebben het uitstekend daar: Op korte afstand is veel cultuur, interessante steden en dorpen met musea en festiviteiten.